

Η Σύρος φιλοξένησε ένα ιδιαίτερα σημαντικό διήμερο γεγονός, τη συνεδρίαση των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης (Insuleur), που διοργανώθηκε από το δραστήριο Επιμελητήριο Κυκλάδων. Το κεντρικό θέμα του Ετήσιου Forum του INSULEUR, η σημασία του αγροδιατροφικού τομέα για τις νησιωτικές περιοχές, βρήκε την κορύφωσή του την δεύτερη ημέρα, στο Συμπόσιο του Δικτύου Aegean Cuisine Cyclades, με επίκεντρο την Τυροκομία των Κυκλάδων.
Η Τυροκομία των Κυκλάδων στο Εθνικό Ευρετήριο
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από τη συζήτηση, η πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, έχει ήδη φέρει την «Παραδοσιακή τυροκομία των Κυκλάδων» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Αυτή η εγγραφή αποτελεί το πρώτο και αναγκαίο βήμα για τον απώτερο στόχο: την ένταξη στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO (Σύμβαση 2003).


Αυτή η προσπάθεια αναγνωρίζει τη μακραίωνη παράδοση της κυκλαδίτικης τυροκομίας ως ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού και στοιχείο γευστικής μνήμης. Η υποψηφιότητα φιλοδοξεί να αναδείξει την ποικιλία (με πάνω από 100 καταγεγραμμένα παραδοσιακά τυριά) και τις ιδιαίτερες τεχνικές που χρονολογούνται από την αρχαιότητα, προσφέροντας παράλληλα σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για την οικονομία των νησιών.
Μήνυμα για την Ψυχή των Νησιών
Ο ομιλητής κ. Δημήτρης Ρουσουνέλος, Γευσιθήρας και συγγραφέας, στο πλαίσιο του Συμποσίου, τόνισε τη μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται μέσω της UNESCO, αλλά εξέπεμψε και ένα «καμπανάκι ύστατης ώρας» για τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Ο λόγος του, όπως τόνισε, αφορά τη διαφύλαξη της «ψυχής των νησιών μας» και την αυθεντικότητα που κινδυνεύει να αλλοτριωθεί από την εμπορευματοποίηση.
Η εκδήλωση έφερε κοντά νησιωτικά Επιμελητήρια της Ε.Ε., φορείς, παραγωγούς, σεφ και ανθρώπους της εστίασης, επιβεβαιώνοντας ότι «οι δρόμοι των νησιών της Ευρώπης έχουν παράλληλες ιστορίες και παρόμοια λίγο ως πολύ προβλήματα και δυσκολίες».


Το Δίκτυο Aegean Cuisine: Ο Πρεσβευτής της Γαστρονομίας
Το Συμπόσιο του Aegean Cuisine αποτελεί μέρος του ομώνυμου δικτύου, μιας πρωτοβουλίας των Επιμελητηρίων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, με τη συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Σκοπός του είναι η αξιοποίηση της πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας για την ανάδειξη και προβολή των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και τη δημιουργία θεματικού τουρισμού.
Οι εντυπωσιακές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως το Gala Dinner, όπου μάγειρες και εστιάτορες από τα νησιά συνεργάστηκαν αρμονικά, αναδεικνύουν το στόχο του δικτύου να προσφέρει στους επισκέπτες «αιγαιοπελαγίτικο συναίσθημα και εμπειρία» μέσω των γεύσεων και της φιλοξενίας.

























