
Δίκη ή Θέατρο;
Η Παρωδία της Δίκης Θηραμένη μέσα από τη ματιά της Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας.
Εναρκτήριο λάκτισμα αποτέλεσαν δύο επιμορφωτικά σεμινάρια με τίτλο: «Διδάσκοντας με νέες τεχνολογίες: θεωρίες, πρακτικές, προοπτικές» και «Η διαφοροποιημένη διδασκαλία στα φιλολογικά μαθήματα: Από την θεωρία στην πράξη». Οι φιλόλογοι του ΓΕ.Λ Μυκόνου κα Μελισσουργάκη Χρυσή (ΠΕ02) και κα Σκράπα Ευαγγελία (ΠΕ02) εφάρμοσαν διαφοροποιημένη διδασκαλία προσπαθώντας να φτάσουν για τα τμήματά τους ένα και μοναδικό στόχο: ότι όλοι οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να μάθουν και να πετύχουν. Σε αγαστή συνεργασία και ανοιχτή επικοινωνία με τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης της ΔΔΕ Κυκλάδων κ Δημήτρη Βασιλείου και στα πλαίσια εξωστρέφειας της σχολικής μας μονάδας δέχτηκαν την θετική του ανατροφοδότηση με περισσή χαρά παίρνοντας δύναμη για πιο ευφάνταστες, διαδραστικές, βιωματικές προσεγγίσεις στην διδασκαλία τους με απώτερο σκοπό πάντα την ένταξη και του πιο αδιάφορου μαθητή τους.
Και το ταξίδι άρχισε!
Αρχής γενομένης από την χαρτογράφηση της Λαμψάκου (αρχαία ελληνική πόλη στη Μικρά Ασία) που βρίσκεται στη βόρεια ακτή του Ελλησπόντου από τους μαθητές του Α1 με αφορμή τη ναυμαχία στους Αιγός Ποταμούς.
Η Αθήνα καταρρέει και παραδίδεται άνευ όρων στην Σπάρτη το 404 π.Χ. Η δημοκρατία καταλύεται και επιβάλλεται το καθεστώς των Τριάκοντα Τυράννων. Κριτίας και Θηραμένης ήταν δυο από τους επικεφαλής του τυραννικού καθεστώτος. Και οι δύο υπεύθυνοι για κακουργήματα. Σκληρός, αυταρχικός ο πρώτος, μετριοπαθής και λιγότερο ακραίος ο δεύτερος.
Επιθυμώντας, λοιπόν, οι εκπαιδευτικοί να πειραματιστούν με την πιθανότητα της ενεργού συμμετοχής των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία προσέγγισαν με διαφορετικό τρόπο το Βιβλίο 2, Κεφ. 3 §50-56 από τα «Ελληνικά» του Ξενοφώντα. Πρόκειται για την περιγραφή της παρωδία της δίκης του Θηραμένη η οποία καταδεικνύει την κρίση που περνούσε ο Ελληνικός κόσμος στο τέλος του 5ου αι. π.Χ., καθώς καταλύεται κάθε έννοια νομιμότητας και ο νόμος γίνεται «εγχειρίδιο» στα χέρια του ισχυρού. Οι μαθητές πέρασαν, λοιπόν, από την θεωρία στην πράξη στο πλαίσιο διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στα τμήματα: Α1 και Α3 του σχολείου μας.
Κατά συνέπεια, οι μαθητές απέδωσαν θεατρικά την δίκη με τα δυο πρωταγωνιστικά πρόσωπα, Κριτία και Θηραμένη, προσωποποιώντας ακόμη και την Αθήνα, η οποία με εσωτερικό μονόλογο εκφράζει τις σκέψεις της για την ωμή παραβίαση του νόμου αλλά και της ευσέβειας. Ακολούθως, οι μαθητές μας παρενέβησαν εικαστικά δίνοντας έργα ίδιας θεματικής αξιοποιώντας στο δυνατό τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης και δημιούργησαν πιθανό πρωτοσέλιδο εφημερίδας της εποχής εκείνης. Τέλος, επιδόθηκαν στην δημιουργία βίντεο podcast καταγράφοντας τις φωνές τους κατά την ανάγνωση κόμικς με θέμα την δίκη του Θηραμένη.
Τα τμήματα Α1 και Α3 εν δράσει!
Η συνεργασία τους ως ομάδα ήταν αξιέπαινη!
Συνεχίστε να δουλεύετε μαζί και να στηρίζετε ο ένας τον άλλον σε κάθε βήμα του ταξιδιού σας!
