

Για ακόμα μια φορά, ο Μιλτιάδης Ατζαμόγλου μας μεταφέρει στην καρδιά των παραδόσεων της Μυκόνου, πρωταγωνιστώντας σε μια περιήγηση γεμάτη αναμνήσεις και γεύσεις. Μέσα από την παραγωγή του Γιώργου Κανατούλα, η κάμερα καταγράφει τη ζεστασιά του παραδοσιακού φούρνου «Το Νταβελάκι», εκεί όπου οι μυρωδιές από το φρέσκο προζύμι, την κανέλα και το γαρύφαλο πλημμυρίζουν τον αέρα.
Η Τέχνη του Χριστόψωμου και οι Συμβολισμοί
Ο Μιλτιάδης Ατζαμόγλου συνομιλεί με τον κ. Γιώργο, ο οποίος εξηγεί πως το μυκονιάτικο Χριστόψωμο είναι μια ιερή διαδικασία. Με βάση το βρασμένο ζουμί από κανέλα και γαρύφαλο, το ζυμάρι πλάθεται με σταφίδες, οι οποίες συμβολίζουν τον Χριστό ως «Άμπελο» και τους ανθρώπους ως τους καρπούς Του. Ο σταυρός που τοποθετείται στην κορυφή ολοκληρώνει το δημιούργημα πριν αυτό περάσει από το σουσάμι και οδηγηθεί στον φούρνο.
Μνήμες από το Παρελθόν
Η εκπομπή ανατρέχει στις δεκαετίες που ο κ. Γιώργος εργαζόταν στον ιστορικό φούρνο του «Ψύλλου», περιγράφοντας τους παλιούς χτιστούς φούρνους και το έθιμο όπου οι γυναίκες του νησιού πήγαιναν με ραντεβού για να ψήσουν τα δικά τους αρτοσκευάσματα.

Τα «Ανέψυχα»: Μια Ιδιαίτερη Παράδοση
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο έθιμο «Ανέψυχα», όπου μετά τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία μοιράζονται μικρά Χριστόψωμα και κρέας με πατάτες στη μνήμη των κεκοιμημένων. Είναι μια στιγμή κοινωνικής συνοχής, όπου ολόκληρο το εκκλησίασμα εύχεται «συγχώριο» για τις ψυχές των δικών τους ανθρώπων.
Κάλαντα και Καλλιτεχνική Επιμέλεια
Με την αισθητική ματιά του Γιώργου Κανατούλα στην παραγωγή, το βίντεο κλείνει με τον Μιλτιάδη Ατζαμόγλου να απαγγέλλει τα παραδοσιακά κάλαντα της Μυκόνου, μια σπάνια παραλλαγή που επιβιώνει μέσα στον χρόνο.
Το οδοιπορικό αυτό στο «Νταβελάκι» δεν είναι απλώς μια παρουσίαση γλυκισμάτων, αλλά μια κατάθεση ψυχής για την ταυτότητα του νησιού, την οικογένεια και την αγάπη που παραμένει αναλλοίωτη μέσα στις δεκαετίες.
Παραγωγή: Γιώργος Κανατούλας Παρουσίαση: Μιλτιάδης Ατζαμόγλου
Δείτε το σχετικό βίντεο:






















