

Σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη αναμνήσεις και άρωμα Χριστουγέννων, ο Γιώργος Κανατούλας (Heavy G.) κατέγραψε με την κάμερά του την παρασκευή των παραδοσιακών Φοινικίων (τα μυκονιάτικα μελομακάρονα) από τις αδελφές Καλλέργη. Μέσα από μια ζεστή κουζίνα, η Άννα και η Κατίνα μοιράστηκαν τη συνταγή της μητέρας τους που κρατάει από τη γιαγιά τους, αναδεικνύοντας τον πλούτο της μυκονιάτικης γαστρονομικής παράδοσης
Η Ιστορία πίσω από το Γλυκό
Οι αδελφές θυμούνται με συγκίνηση τα παλιά χρόνια πριν την έλευση του τουρισμού. Όσο φτωχοί και αν ήταν οι άνθρωποι τότε, το έθιμο επέβαλλε να φτιάξουν φοινίκια και να τα πάνε στο φούρνο με τις λαμαρίνες . Τα παιδιά περίμεναν με ανυπομονησία, ενώ οι μητέρες τα έκρυβαν για να μην τα βρουν πρόωρα
Η Συνταγή και τα Μυστικά
Η συνταγή βασίζεται σε αγνά υλικά:
- Φοινίκια
- 1 κιλο αλευρι μπλε για ολες τις χρησεις
- 1 ποτηρι ζαχαρη
- 2 ποτηρια λαδι αγνο παρθενο
- 1 κουταλια σουπας κανελα
- 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
- 1/2 ποτήρι κονιάκ
- Ξυσμα απο δυο πορτοκαλια
- 1 ποτηρι χυμο πορτοκαλι
- 2 κουταλακια γλυκού μπεικιν παουντερ
- 1 κουταλακι σοδα
- Και ελαχιστο αλατι για τα κακα πνευματα
- Για το σιροπι
- 4 ποτηρια ζαχαρη
- 2 ποτηρια μελι
- 2 ποτηρια νερο
- Για το πασπαλισμα
- Δυο ποτηρια σουσαμι καβουρδισμενο και τριμμενο στο μουλτι
- Δυο ποτηρια καρυδοψιχα τριμμενη στο μουλτι *καλα τριμμενη
- Και δυο κουταλιές κανελα
- Καλη επιτυχία Να είστε καλά!!

Το Μυστικό του Ζυμώματος: Η Κατίνα τονίζει ότι το ανακάτεμα πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού, μια πρόληψη που έμαθαν από τη μητέρα τους.
Το Μέλωμα και το Στόλισμα
Για τις αδελφές Καλλέργη, η πραγματική τέχνη βρίσκεται στο μέλωμα. Το σιρόπι (ζάχαρη, μέλι, νερό) βράζει για 5 λεπτά και τα φοινίκια πρέπει να παραμείνουν μέσα ακριβώς 2 λεπτά για να πετύχουν την τέλεια υφή – ούτε πολύ σκληρά, ούτε πολύ μαλακά . Στη συνέχεια, «ντύνονται» με ένα μείγμα από καβουρδισμένο σουσάμι, τριμμένο καρύδι και κανέλα
Παραδόσεις που Ζωντανεύουν
Πέρα από τη μαγειρική, το ρεπορτάζ αγγίζει και το έθιμο του στολισμού. Παλιά, στόλιζαν το δέντρο (κλαδί κυπαρισσιού) του Αγίου Σπυρίδωνα, χρησιμοποιώντας αλουμινόχαρτα από πακέτα τσιγάρων για να λάμπουν τα κουκουνάρια και βαμβάκι για χιόνι .
Το βίντεο κλείνει με ευχές για υγεία και καλές γιορτές, υπενθυμίζοντας ότι η παράδοση παραμένει ζωντανή όσο υπάρχουν άνθρωποι που τη μοιράζονται με αγάπη .
Δείτε το βίντεο εδώ:























