Λίγα χρόνια πριν τις Δημοτικές εκλογές του 2028, ο πολιτικός επιστήμονας Νικόλαος Κάπλαντζης ρίχνει φως στις επικείμενες εξελίξεις στο νησί των ανέμων, προβλέποντας μια «μάχη» δημοτικών συμβούλων πρωτοφανή σε ένταση. Μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Κάπλαντζης αναλύει τα δεδομένα και τις στρατηγικές που θα κρίνουν το αποτέλεσμα, επισημαίνοντας το κεντρικό διακύβευμα που θα διαμορφώσει την επιλογή των πολιτών.

Σύμφωνα με τον κ. Κάπλαντζη, οι εκλογές είναι μια διαρκής διαδικασία, και η «μάχη» της επόμενης ημέρας αρχίζει αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών. Το 2028, όπως σημειώνει, θα δούμε τη μεγαλύτερη αναμέτρηση για θέσεις δημοτικών συμβούλων, καθώς ο νέος εκλογικός νόμος απαιτεί συνδυασμούς περίπου 30 πολιτών για να θεωρηθούν πλήρεις. Αυτό συνεπάγεται λιγότερους υποψηφίους, αλλά και εντονότερο ανταγωνισμό, ωθώντας σε ομαδοποιήσεις και συμμαχίες εντός των συνδυασμών. «Όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία για να έχουν επιτυχία εκλογής ή επανεκλογής ήδη από σήμερα θα πρέπει να τρέξουν για σταυρούς», τονίζει χαρακτηριστικά.

Το Σενάριο της Αναμέτρησης: Βερώνης vs. Αντιπολίτευση

Με δεδομένη την πρόθεση του νυν Δημάρχου, κ. Βερώνη, για επανεκλογή, ο κ. Κάπλαντζης παρουσιάζει δύο βασικά σενάρια για την αντιπολίτευση. Είτε θα πρέπει να συμπράξει σε έναν ενιαίο συνδυασμό, οδηγώντας σε διπολικές εκλογές, είτε να δημιουργήσει δύο συνδυασμούς που αθροιστικά θα προσεγγίζουν το 60% των ψήφων, με τον έναν – τον πιο αδύναμο – να πριμοδοτεί τον δυνατότερο με τη δεύτερη ψήφο.

Από την πλευρά του, ο κ. Βερώνης αναμένεται να επιδιώξει την προσέλκυση υποψηφίων από άλλους συνδυασμούς, με στόχο τη διάλυσή τους ή, στην χειρότερη περίπτωση, την ύπαρξη ενός συνδυασμού της τάξης του 15%-20% για την «τιμή των όπλων».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στάση της κοινωνίας. Ο κ. Κάπλαντζης παρατηρεί πως η κοινωνία «απλώς ανέχεται» τον Βερώνη μέχρι στιγμής. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι αν η τρέχουσα δημαρχία συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, σε συνδυασμό με την επερχόμενη πενταετή οικονομική κρίση (η οποία βρίσκεται ήδη στον δεύτερο χρόνο), ο κ. Βερώνης κινδυνεύει να χάσει το 15% των ψηφοφόρων που τον στήριξαν για πρώτη φορά και να δυσκολευτεί να διατηρήσει ποσοστό πέριξ του 35%. «Όταν η αλαζονεία συνδυαστεί με άδειες τσέπες, τότε αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση», υπογραμμίζει.

Το Μέλλον της Αντιπολίτευσης: Συνεργασία ή Διάσπαση;

Για τα πρόσωπα της αντιπολίτευσης, τους κ. Κουκά, Γκέλο και Φιορεντίνο, ο κ. Κάπλαντζης θέτει το ερώτημα της συνεργασίας: «Ή μαζί ή χώρια ή τίποτα από όλα αυτά». Η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί, όπως σημειώνει, από τις μετρήσεις και τις δημοσκοπήσεις για την κοινωνική τους αποδοχή, καθώς και από τα πρόσωπα που θα τους πλαισιώσουν.

Το Κεντρικό Διακύβευμα: Η Λέξη-Κλειδί και η Εμπιστοσύνη

Τι θα κρίνει τελικά τις εκλογές του 2028; Ο κ. Κάπλαντζης αναδεικνύει δύο βασικούς παράγοντες:

  • α. Το Διακύβευμα: Μια «λέξη-κλειδί» που θα ενσωματώνει τη λύση και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο. Ως παράδειγμα αναφέρει την «Οικονομική Κρίση», τους τρόπους διαφυγής από αυτήν, και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο που είναι το καταλληλότερο για να δώσει λύσεις.
  • β. Η Φθορά: Το πώς η κοινωνία κρίνει τη «μετά-Κουκά εποχή». Ο πολιτικός επιστήμονας διακρίνει μια αμηχανία και ένα «ναι μεν αλλά» στην κρίση των πολιτών. Παραθέτει δε, μια σημαντική συμβουλή προς τους πολιτικούς: «ποτέ ένας πολιτικός να μην είναι βέβαιος για την κοινωνία. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και αμετακίνητο και ο θύτης μπορεί να γίνει θύμα και το αντίστροφο».

Συμπέρασμα: Ο Βερώνης Πιο Κοντά στην Επανεκλογή, Αλλά…

Συνοψίζοντας, ο Νικόλαος Κάπλαντζης καταλήγει πως ναι, ο κ. Βερώνης είναι πιο κοντά στην επανεκλογή. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι αν επιδιώξει την εκλογή με τη λογική του 2002, σε συνδυασμό με την επικείμενη οικονομική κρίση που θα διαλύσει την κοινωνία, οι εκλογές δεν θα είναι ένας «περίπατος», ανεξάρτητα από τον αριθμό των «ψηφοσυλλεκτών» που θα συγκεντρώσει. Η «μάχη» της Μυκόνου το 2028 προμηνύεται, λοιπόν, ιδιαίτερα σκληρή και απρόβλεπτη.

Δείτε την ανάρτηση του :