Μια πρόσφατη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις για την τιμή ενός πρέτσελ στο αεροδρόμιο της Μυκόνου και συνοδεύτηκε από βαριές κατηγορίες κατά του νησιού, βρήκε άμεση απάντηση από μία νέα Μυκονιάτισσα, φοιτήτρια τουρισμού και μέλος οικογένειας με βαθιές ρίζες στον τουριστικό κλάδο του νησιού. Η Μαρία Δακτυλίδη πήρε δημόσια θέση, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες όχι απλώς άδικες, αλλά και προσβλητικές.

Το επίμαχο βίντεο, στο οποίο ένας χρήστης διαμαρτύρεται για την τιμή των 5,60 ευρώ για ένα πρέτσελ, επεκτάθηκε σε γενικευμένους χαρακτηρισμούς όπως «γι’ αυτό δεν έρχονται οι Έλληνες στη Μύκονο», «σε λίγα χρόνια δεν θα έρχονται ούτε οι ξένοι», «συνεχίζετε να τους κλέβετε» και «είστε τραγικοί».

Η Τοποθέτηση της Μαρίας Δακτυλίδη

Η Μαρία Δακτυλίδη, με την ιδιότητα της φοιτήτριας στον τουριστικό τομέα και της ανθρώπου που προέρχεται από οικογένεια με τουριστική επιχείρηση στο νησί, τονίζει ότι τέτοια σχόλια είναι αβάσιμα και αφορούν μια μεμονωμένη εμπειρία σε έναν χώρο, όπως το αεροδρόμιο, όπου οι τιμές είναι παγκοσμίως αυξημένες. «Δεν είναι ούτε εποικοδομητικό ούτε δίκαιο το να χαρακτηρίζεται ένας ολόκληρος προορισμός και οι άνθρωποί του με αυτόν τον τρόπο», υπογραμμίζει η κ. Δακτυλίδη.

Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν επιχειρήσεις με υψηλές τιμές, η ίδια επισημαίνει με έμφαση πως στη Μύκονο λειτουργούν και «δεκάδες επιχειρήσεις που λειτουργούν με σεβασμό, συνέπεια και αγάπη για το νησί και τους επισκέπτες του». Υπογραμμίζει την ύπαρξη «ανοργάνωτων παραλιών, οικογενειακών ταβερνών, αυθεντικών στεκιών, όμορφων σημείων που προσφέρουν εμπειρίες χωρίς υπερβολές», τονίζοντας πως «η Μύκονος έχει χώρο για όλους. Το τι θα ζήσεις εξαρτάται από τις επιλογές σου».

Αεροδρόμια και Γενικευμένη Κριτική

«Η τιμή ενός προϊόντος στο αεροδρόμιο δεν αντιπροσωπεύει ποτέ τον τόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο του κόσμου είναι αυτονόητο ότι οι τιμές είναι ανεβασμένες. Δεν φταίνε οι κάτοικοι, ούτε οι επαγγελματίες του νησιού. Δεν είναι η Μύκονος το πρόβλημα. Είναι η γενικευμένη κριτική που γίνεται χωρίς σκέψη».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η Μαρία Δακτυλίδη εκφράζει τη λύπη της για όσους «επιλέγουν να χρησιμοποιούν το όνομα ενός τόπου με πολιτισμό, ιστορία και ανθρώπους που δουλεύουν καθημερινά για να προσφέρουν το καλύτερο, απλώς και μόνο για να τραβήξουν λίγη δημοσιότητα». Ξεκαθαρίζει πως «η Μύκονος δεν είναι ένα story. Είναι ένα ζωντανό νησί. Είναι μια τουριστική οικονομία που στηρίζει χιλιάδες οικογένειες, μια κοινότητα που εξελίσσεται και κρατά ακόμα τον χαρακτήρα της». Τονίζει τέλος, πως ο τουρισμός είναι «σχέση, σεβασμός, γνώση, εμπειρία» και απαιτεί αλήθεια, μέτρο και αξιοπρέπεια στην δημόσια συζήτηση.