Μια δεκαετής γέφυρα πολιτισμού που ενώνει την Τήνο και τη Μύκονο μέσα από την τέχνη του χορού γιορτάστηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου, στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο της Μυκόνου. Η Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού Τμήμα Τήνου, κυρία Γεωργία Ράπτη, επισκέφθηκε το νησί, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Νικόλ Συριανού, επικεφαλής του Κέντρου Τεχνών & Πολιτισμού «Πάντεχνον».

Η κυρία Ράπτη παρακολούθησε την τρίτη κατά σειρά παράσταση της εβδομάδας τέχνης που διοργανώνει το «Πάντεχνον», μια εκδήλωση που αναδεικνύει το ταλέντο και την αφοσίωση στην τέχνη. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η κυρία Ράπτη χαιρέτησε την εκδήλωση και προχώρησε σε τιμητικές βραβεύσεις. Τρία υποσχόμενα παιδιά της Μυκόνου – ο Ανδρέας Γκέλος, η Ευαγγελία Ελευθερία Δακτυλίδη και ο Ιωάννης Καμπλιώνης – τιμήθηκαν για τη συνεπή τους εκπροσώπηση του νησιού τους με πλήθος διακρίσεων εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και για τον σεβασμό, την εργατικότητα και την αφοσίωσή τους στην τέχνη του χορού, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους.

Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η βράβευση της Νικόλ Συριανού από την κυρία Ράπτη. Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού Τμήμα Τήνου υπογράμμισε τη σημασία της παραγωγής πολιτισμού «από τη βάση» και τόνισε ότι «οι άνθρωποι που μένουν και παράγουν πολιτισμό στον τόπο τους γίνονται κάθε φορά που φεύγουν εκτός άτυπα Πρεσβευτές του». Εξήρε το συνολικό έργο της κυρίας Συριανού, τόσο για τις προσωπικές της διακρίσεις όσο και για τις επιτυχίες των μαθητών της.

Η σχέση μεταξύ των δύο σημαντικών προσωπικοτήτων, της κυρίας Ράπτη από την Τήνο και της κυρίας Συριανού από τη Μύκονο, μετρά ήδη δέκα χρόνια. Πρόκειται για μια σχέση που βασίζεται στην ανταλλαγή γνώσεων, τη συνδημιουργία – με το «Πάντεχνον» να είναι ένα από τα πρώτα μέλη των Χορευτικών Αμφικτυονιών – και τη σύνδεση των μαθητών τους. Μέσα από αυτή τη δεκαετή πορεία, οι δύο κυρίες έχουν καταφέρει να συνδέσουν ουσιαστικά τα νησιά τους, αποδεικνύοντας τη δύναμη του πολιτισμού να γεφυρώνει αποστάσεις.

Κλείνοντας την ομιλία της προς τους βραβευθέντες χορευτές, η κυρία Γεωργία Ράπτη επέλεξε να δανειστεί τα εμπνευσμένα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη: «Φτάστε όπου μπορείτε… Φτάστε όπου δε μπορείτε», δίνοντας ένα μήνυμα επιμονής και υπέρβασης.