Με ένα σεμινάριο κατασκευής τσαμπούνας και μια βαθιά συγκινητική προβολή αρχειακού υλικού, ολοκληρώθηκε σήμερα το 8ο Φεστιβάλ «ΣυνΚίνησις ΙΙ», αφήνοντας πίσω του μια έντονη αίσθηση τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους συνεχιστές της τοπικής μουσικής παράδοσης.

Ακριβώς μετά την ολοκλήρωση του επιτυχημένου σεμιναρίου κατασκευής τσαμπούνας που προσέφεραν “τα Καντηνέλια” με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον, δίνοντας έμφαση και αναφορά στους Μυκονιάτες δασκάλους του οργάνου, ακολούθησε η προβολή αρχειακού υλικού αφιερωμένο στους Μυκονιάτες τσαμπουνιέρηδες.

Μέσα από τις εικόνες και τις μαρτυρίες, έγινε αντιληπτό σε όλους τους παρευρισκόμενους το πάθος και η επιμονή αυτών των ανθρώπων να διατηρήσουν ζωντανή την παράδοση της τσαμπούνας, ταξιδεύοντας τις μουσικές της Μυκόνου σε κάθε ευκαιρία.

Η σημασία της συμβολής τους είναι κάτι που “Οι Ανεμόμυλοι” γνωρίζουν καλά. Η ομάδα έχει επιδείξει διαχρονικό ενδιαφέρον για την ανάδειξη της τσαμπούνας, έχοντας διοργανώσει την Τσαμπουνοσύναξη το 2017 στην Κοινότητα της Άνω Μέρας, συγκεντρώνοντας τσαμπουνιέρηδες από όλο το Αιγαίο και τιμώντας τους με αναμνηστικό έπαινο. Επιπλέον, έχουν ταξιδέψει τη μυκονιάτικη τσαμπούνα σε συνεργασία με σημαντικούς μουσικούς, όπως ο Καντενάσο στη Σάμο και ο Γιάννης Ρήγας στην Πράγα.

Στις φωτογραφίες που προβλήθηκαν στο σημερινό αφιέρωμα, αναγνωρίστηκαν μορφές όπως ο Καντενάσος, ο Μπαμπέλης, ο Βασίλης Σκαγιάς, ο Γερασιμάρας, ο Πατεράκης, ο Στραβαλόγας, ο Αλέκος Κουκάς, ο Θοδωρής Κιούκας, η Μαριέττα, αλλά και η Φρασκώ με την Ελένη (Συριανού), καθώς και πολλοί άλλοι που έχουν σφραγίσει την μουσική ιστορία του τόπου.

Ήταν ένα αφιέρωμα που προκάλεσε έντονη συγκίνηση, αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Μυκόνου. Οι διοργανωτές εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον Δημο Μυκόνου και τους συντελεστές του φεστιβάλ για την ευκαιρία αυτής της συνάντησης και συνεργασίας.

Η αυλαία του φεστιβάλ έπεσε στην Κοινότητα της Άνω Μέρας, όπου οι άξιες γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Άνω Μεράς Μυκόνου, με επικεφαλής την Άννα Λοΐζου, προσέφεραν μια ζεστή και μοναδική μυκονιάτικη φιλοξενία στους τσαμπουνιέρηδες και τους συμμετέχοντες των δράσεων του διημέρου. Η παρουσία τους σκόρπισε χαρά και γλέντι, επιβεβαιώνοντας τη ζωντάνια της παράδοσης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ξεχώρισε και η παρουσία της Ελένης Βερώνη, μιας χορεύτριας, τραγουδίστριας και στιχουργού, η οποία συνέβαλε με τον δικό της τρόπο στη συγκινησιακή φόρτιση των στιγμών.

Πολλές ευχαριστίες και σεβασμός εκφράστηκαν προς όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία αυτών των μοναδικών στιγμών πολιτισμού και παράδοσης. Το 8ο Φεστιβάλ «ΣυνΚίνησις ΙΙ» άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του, υπενθυμίζοντας τη σημασία της διατήρησης και ανάδειξης της τοπικής κουλτούρας.