Στο σπίτι, στο πλοίο ή στην παραλία, ένα βιβλίο είναι πάντα μια ωραία θερινή συντροφιά.
Μιας και το καλοκαίρι την τιμητική τους την έχουν τα αστυνομικά βιβλία, προτείνουμε για εσάς το “Διακοπές στην Μύκονο” από τον “πατέρα” του είδους στην Ελλάδα: τον Γιάννη Μαρή.
Και, για να ταιριάζει ακόμη πιο πολύ στο κλίμα, η ιστορία που σας παρουσιάζουμε (από τις εκδόσεις Άγρα) διαδραματίζεται κάτω από τον ήλιο του καλοκαιριού της Μυκόνου.
Διακοπές στη Μύκονο
Μέσα στην καμπίνα της Α’ θέσεως διάβασε το τηλεγράφημα για δέκατη φορά. «Ο Αυγουστίδης θα βρίσκεται στην Αθήνα στο τέλος του μηνός. Φρόντισε ως τότε να τα ‘χεις τακτοποιήσει όλα». Δίπλωσε το τηλεγράφημα και χαμογέλασε πικρά, «Φρόντισε ως τότε να τα ‘χεις τακτοποιήσει όλα». Σαν να ήταν δυνατό να τακτοποιήσει πια τίποτε, εκεί που είχαν φτάσει τα πράγματα. Με το τσιγάρο στο στόμα άνοιξε τη βαλίτσα του. Νευρικά το χέρι του έψαξε ανάμεσα στα ρούχα. Βρήκε αυτό που ήθελε. Ένα κομψό αυτόματο «Μπράουνινγκ» των εφτά. Χαμογέλασε με πίκρα. «Φρόντισε να τα ‘χεις τακτοποιήσει όλα ως τότε…» Κοίταζε το πιστόλι. Έμοιαζε σαν ένα κομψό παιχνίδι από έβενο, μέσα στο μεγάλο, δυνατό χέρι του. Το ξανάβαλε στη βαλίτσα του και το σκέπασε πάλι με τα ρούχας. Η πόρτα χτύπησες
“Οι “Διακοπές στη Μύκονο” ανήκουν στη χρυσή χρονιά του Γιάννη Μαρή, το 1956. Αφήγηση σε τρίτο πρόσωπο. Καλοκαίρι, Αύγουστος, Μύκονος.
Ο πρωταγωνιστής φλερτάρει με τον τίτλο του ζιγκολό και τιμωρείται επειδή δεν τηρεί τις αρχές του μέχρι τέλους, καθώς ερωτεύεται μια εικοσάχρονη, τη Λία Καραπάνου. “Μια κοπέλα με κοντά μαλλιά και παράξενα γκριζοπράσινα μάτια διάβαζε ένα περιοδικό μόδας δίπλα του. Μια στιγμή –τυχαία η επίτηδες– το περιοδικό γλίστρησε από τα χέρια της. Εκείνος έσκυψε, το πήρε και της το έδωσε. Του χαμογέλασε με μια σειρά θαυμάσια άσπρα δόντια σε ένα πολύ ηλιοψημένο πρόσωπο”. Φλερτάρουν και κάνουν παρέα καθημερινά στις παραλίες.
“Ήταν ευτυχισμένη να βρίσκεται δίπλα σε αυτόν τον όμορφο, δυνατό άντρα, κάτω από τον χρυσό ήλιο. […] Ήταν αυτό που δεν έπρεπε να του τύχει. Και του έτυχε. Η Λία ήταν ερωτευμένη μαζί του κι αυτός τώρα το ήξερε πως την αγαπούσε. […] Ήταν γεμάτος απόγνωση και ταυτόχρονα ευτυχία. “Μια ευτυχία με προθεσμία”, σκέφθηκε και χαμογέλασε με πίκρα “.
Είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Μαρή στο ύφος του αμερικανικού νουάρ, που θυμίζει το “Τέλος της διαδρομής” του Γ. Ρ. Μπάρνετ (Άγρα, 1993).
Οι “Διακοπές στη Μύκονο” είναι μέσα στα καλύτερα βιβλία του Μαρή και το μόνο με στοιχεία μαύρου αστυνομικού μυθιστορήματος
Περιεχόμενα
Εισαγωγή του Ανδρέα Αποστολίδη
1. Στο τέλος του μηνός
2. Η κυρία του διπλανού τραπεζίου
3. Πρωί
4. Πρώτη κουβέντα για τον Δεπόντη
5. Ποιος;
6. Δύο γυναίκες
7. Τί ζητάς;
8. Μυκονιάτικο πρωινό
9. Αυτό που δεν έπρεπε
10. Το τηλεγράφημα
11. Οι φίλες
12. Ένα κάθαρμα
13. Κουβέντα στο χορό
14. Ένας δυνατός
15. Η απόφαση
16. Ζήλια
17. Το τέλος του ταξιδιού
Καλή σας ανάγνωση.