Τα ραφιόλια είναι από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά του νησιού. Τα τηγανητά πιτάκια με τη γέμιση της μελόπιτας, πέρα από τυροβολιά Μυκόνου, μπορούμε να τα φτιάξουμε και με ανθότυρο ή μυζήθρα. Με μέλι και τριμμένο καρύδι είναι πεντανόστιμα.

Φραντζέσκα Χανιώτη : «Ίδια γέμιση με τη μελόπιτα έχουν τα ραφιόλια, μόνο η ζύμη διαφέρει ελάχιστα στις αναλογίες. Είναι το νοστιμιτζίδικο, το σύντομο γλυκό, από τα παλιά χρόνια που δεν άναβαν εύκολα φούρνο. Ήταν το γλυκό των Αποκριών, που είχαμε τα φρέσκα τυριά και τις τυροβολιές, και το τρώγαμε πριν μπει η νηστεία. Της Τυρινής, δε, επιβαλλόταν», εξηγεί η Φραντζέσκα Χανιώτη, που μας έδωσε τη συνταγή.

40′ προετοιμασία

15′ τηγάνισμα

Σύνολο: 55′

Υλικά

Τεμάχια: για περίπου 30 ραφιόλια

Για τη ζύμη

  •  500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  2 κουτ. σούπας ξίδι
  •  200 ml χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

  •  1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου ή ανθότυρο ή μυζήθρα, καλά στραγγισμένη για ένα βράδυ μέσα σε διπλό τούλι, στο ψυγείο
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  •  1 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
  •  1 κουτ. σούπας κανέλα, σε σκόνη
  •  2 αυγά
  •  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

  •  1 φλιτζ. τσαγιού μέλι θυμαρίσιο
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένη καρυδόψιχα ή αμύγδαλα, καβουρδισμένα

Διαδικασία

  1. Για τα ραφιόλια, ξεκινάμε με τη ζύμη.
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό, απαλό και γυαλιστερό ζυμάρι. Αφήνουμε στην άκρη.

Γέμιση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ θρυμματίζουμε την τυροβολιά.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 30 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
  4. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε δίσκο διαμέτρου 9 εκ.
  5. Βάζουμε 1 κουτ. σούπας γέμιση στη μισή πλευρά του δίσκου, κλείνουμε σε μισοφέγγαρο και πιέζουμε τα σημεία της ένωσης με ένα πιρούνι για να μην ανοίξουν και για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
  6. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  7. Τηγανίζουμε τα ραφιόλια σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά, από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσίσουν όμορφα.
  8. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
  9. Τα τακτοποιούμε σε πιατέλα, περιχύνουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς.

πηγη: gastronomos.gr