Ηυψηλή ζήτηση από το εξωτερικό συνεχίζει να τροφοδοτεί την αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών στις Κυκλάδες, με τις τιμές να κινούνται ανοδικά για ακόμα ένα έτος και μάλιστα με σημαντική απόσταση σε σχέση με τα πιο συμβατικά εξοχικά. Για παράδειγμα, στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, μια πολυτελής κατοικίες μπορεί να κοστίζει ακόμα και 5,8 περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, καθώς η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης το φετινό καλοκαίρι διαμορφώνεται σε 16.000 ευρώ/τ.μ. στη Μύκονο και σε 13.300 ευρώ/τ.μ. στη Σαντορίνη, έναντι 2.855 ευρώ/τ.μ. και 2.275 ευρώ/τ.μ., που κοστίζει ένα παλιότερο και τυπικό σπίτι.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με το φετινό Παρατηρητήριο Τιμών Εξοχικών Κατοικιών στις Κυκλάδες, που επιμελείται η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων Geoaxis, στην Πάρο, οι πολυτελείς εξοχικές κατοικίες αγγίζουν τα 9.465 ευρώ/τ.μ., ή 4,2 φορές περισσότερο από μια τυπική κατοικία που κοστίζει 2.275 ευρώ/τ.μ. Πιο μικρές αποκλίσεις με 2,9 φορές περισσότερο και 2,4 φορές εντοπίζονται στην Τζιά (Κέα) και την Σέριφο αντίστοιχα, όπου το μέσο κόστος αγοράς πολυτελούς κατοικίας ανέρχεται σε 6.215 ευρώ/τ.μ. και 3.827 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Geoaxis, “η αγορά των πολυτελών κατοικιών εκτιμούμε ότι καταλαμβάνει περίπου το 5-15% της συνολικής πίτας, ανάλογα το νησί, και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος οι οποίοι αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες”. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις περιοχές υπάρχουν και ακίνητα μοναδικών χαρακτηριστικών (π.χ. θέα, πολύ κοντά στη θάλασσα, ή υπερπολυτελείς κατασκευές), που κοστίζουν ακόμα περισσότερο και μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 25.000 ευρώ/τ.μ. στη Μύκονο, ή τις 20.000 ευρώ/τ.μ. στην Πάρο και τη Σαντορίνη και τις 16.000 ευρώ/τ.μ. στην Τζια.

Όπως αναφέρει ο κ. Γιάννης Ξυλάς, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Geoaxis, “η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά ακριβή κατηγορία η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Η Πάρος ακολουθεί κατά πόδας σε πολύ μικρή απόσταση. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών σε Μύκονο και Σαντορίνη προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι αφορά στην απόκτηση Golden Visa”.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών κατά την διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, στην κατηγορία των πολυτελών κατοικιών παρατηρούνται αυξήσεις κατά 5,71% στη Μύκονο, κατά 5,49% στη Σαντορίνη, κατά 4,53% στην Πάρο, κατά 6,3% στην Τζιά και κατά 5,78% στην Σέριφο. Αντιθέτως, ηπιότερες είναι οι αυξήσεις στις πιο τυπικές κατοικίες, καθώς διαμορφώνονται σε 3,8% στη Μύκονο, σε 3,7% στην Πάρο, σε 4% στη Σαντορίνη, σε 4,1% στη Σέριφο και σε 3,6% στην Τζια. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ακόμα και στις πιο τυπικές κατοικίες, τα τελευταία 10 χρόνια, παρατηρείται σωρευτική άνοδος τιμών από 19% στη Σέριφο, έως 32% στην περίπτωση της Μυκόνου.

Από πλευράς επιφανειών, οι μεγαλύτερες θερινές κατοικίες στην κατηγορία των πολυτελών ακινήτων καταγράφονται στη Μύκονο, στην Πάρο και στην Κέα με μέση επιφάνεια περί τα 240 τ.μ. και ακολουθεί η Σαντορίνη με 170 τ.μ. και η Σέριφος με 120 τ.μ. Η διάμεση ηλικία των προς πώληση ακινήτων που υπάρχουν στην αγορά στη Μύκονο, στην Πάρο και στην Κέα είναι τα 7 έτη, όταν στα υπόλοιπα νησιά είναι πάνω από 15 έτη. Αντιθέτως, στα πιο τυπικά εξοχικά, οι μεγαλύτερες θερινές κατοικίες καταγράφονται στη Μύκονο και στην Πάρο με μέση επιφάνεια 205 τ.μ. και 183 τ.μ. αντίστοιχα. Στα υπόλοιπα τρία νησιά, οι μέσες επιφάνειες κινούνται μεταξύ 80 – 140 τ.μ. Η μέση ηλικία των κατασκευών που υπάρχουν στην αγορά σε όλα τα νησιά είναι άνω των 20 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Ξυλά, παρότι οι τιμές εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά το επόμενο 12μηνο, αυτό θα γίνει με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. “Μεγάλο ερωτηματικό για τις Κυκλάδες αποτελεί όχι το Εάν αλλά το Πότε η αλόγιστη ανάπτυξη και ο υπερτουρισμός, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια υποδομών (νερό, δρόμοι, σκουπίδια), την ακρίβεια (εισιτήρια και διαμονή), την κλιματική αλλαγή (εξαιρετικά μεγάλη ζέστη και έντονα μελτέμια από τον Ιούνιο) και αίφνης, τα γεωπολιτικά προβλήματα της ευρύτερης γειτονιάς, θα επιφέρουν δομικές αλλαγές σε αυτό το μοναδικό οικοσύστημα”, επισημαίνει ο επικεφαλής της Geoaxis.

capital.gr