Ο Μπάμπης Σπυριδάκης είναι εκπαιδευτής σκύλων τα τελευταία 6 χρονιά στην Μύκονο και τον βρίσκουμε στην Φτελιά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως Mykonos Dog Training Academy
Προσκεκλημένος του Mykonos 24/7 απαντά σε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση των σκυλιών αλλά και συμβουλές προς εκείνους που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα για ένα ζωάκι συντροφιάς.
24/7 — Κατά πόσο ισχύει ότι μαζί με τα σκυλιά εκπαιδεύεται και ο ιδιοκτήτης ;
Μ.Σ. –– Πράγματι εκπαιδεύεται και ο ιδιοκτήτης μαζί με τον σκύλο. Αυτό το λένε πολύ συχνά άνθρωποι και δεν ξέρω κατά πόσο το καταλαβαίνουν οι περισσότεροι.
Εγώ από πλευράς μου προσπαθώ να δείξω στον άνθρωπο ότι πρέπει να μάθεις τον σκύλο σου. Να μάθεις να τον παρατηρείς όπως σε παρατηρεί και αυτός δείχνοντας τους τρόπους πως να το καταφέρουν.
Τώρα το πόσο εκπαιδεύεται ο ιδιοκτήτης στατιστικά εξαρτάται και από τον σκύλο. Ας πούμε για παράδειγμα ένα σκυλάκι δύο ή τριών μηνών είναι σαν ένα παιδί δύο ή τριών χρόνων.
“Δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε έναν σκύλο δύο ή τριών μηνών αλλά μπορούμε κάλλιστα να καθοδηγήσουμε τον άνθρωπο.“
Οπότε όταν ένας άνθρωπος παίρνει ένα κουτάβι ο ρόλος μας σαν εκπαιδευτές είναι πολύ ή καθοδήγηση του ανθρώπου σε ποσοστό 90% και ένα 10% θα ασχοληθούμε με την συνείδηση του σκύλου και ποιο πολύ να δείξουμε στον ιδιοκτήτη το “ελα” ή το “όνομα” του ή να κάνει την ανάγκη του έξω.
Αυτό ξεκινάει με ένα 90% προς 10 και όταν ωριμάσει στους 6 μήνες μπορούμε να πούμε ένα 50%-50% όπου μαθαίνουμε τον σκύλο και μαθαίνουμε τον ιδιοκτήτη και στο τέλος εφόσον ο ιδιοκτήτης έχει καταλάβει πως γίνεται η εκπαίδευση και πως εξελίσσεται η ζωή του σκύλου τότε ασχολούμαστε κυρίως με τον σκύλο όσο μεγαλώνει.
24/7 — Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε και μόνοι μας τον σκύλο μας ;
Μ.Σ. — Όταν η εκπαίδευση αφορά απλά πράγματα της καθημερινότητας όπως η εκπαίδευση για την τουαλέτα, η εκπαίδευση για κάποιες βασικές εντολές “Έλα” κλπ πολλοί ιδιοκτήτες μπορούν και τα εκπαιδευούν και μόνοι τους κάνοντας και πολύ καλή δουλειά κιόλας.
Επίσης η πληροφορία για την εκπαίδευση των σκυλιών υπάρχει και στο ίντερνετ. Το κακό είναι ότι υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση και λανθασμένες οδηγίες αλλά νομίζω πως μερικές φυλές σε εισαγωγικά εύκολες, οι ιδιοκτήτες μπορούν να τα εκπαιδεύσουν και μόνοι τους. Επαναλαμβάνω στα πλαίσια της απλής εκπαίδευσης.
Όταν ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει πρόβλημα συμπεριφοράς του σκύλου του όπως κάποια επιθετικότητα ή κάποια φοβία ή και κάποιο άγχος αποχωρισμού τότε είναι πολύ δύσκολο να το κάνει μόνος του για δεν πρέπει απλά να αλλάξει τον τρόπο που εκπαιδεύει τον σκύλο του αλλά και τον τρόπο ζωής του , τις συνήθειες του ώστε ο σκύλος να επανέλθει.
24/7 — Τι είδους εκπαιδεύσεις υπάρχουν?
Μ.Σ.– Καταρχάς ή ποιο συνηθισμένη εκπαίδευση είναι αυτή της βασικής υπακοής ή όποια ακολουθεί την προεκπαίδευση του σκύλου ή όποια είναι το Puppy training το λεγόμενο. Αυτό βέβαια γίνεται εφόσον το σκυλί το πάρουμε από κουτάβι. Στην προεκπαίδευση του κουταλιού μαθαίνουμε την κοινωνικοποίηση και κάποιες βασικές εντολές ” Έλα, κάτσε ” χωρίς να επιμένουμε πολύ στις εντολές αλλά κυρίως μαθαίνουμε στο σκυλί πως να φέρεται ή τι θα αντιμετώπιση αύριο μεθαύριο πχ κτηνίατρους φασαρίες, θορύβους.
Μετά περνάμε στην βασική υπακοή ή όποια είναι αυτό που λέμε το Δημοτικό του σκύλου. Είναι στο πως ένας σκύλος καταλαβαίνει τα όρια του και τι να κάνει όταν του λέμε κάποιες συγκεκριμένες λέξεις.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν ειδικευμένες εκπαιδεύσεις και είναι και πολύ ενδιαφέρουσες γιατί εκεί ουσιαστικά χρησιμοποιούμε βασικά τις ικανότητες του σκύλου όπως η όσφρηση και την ανάγκη του να δουλέψει η να εργαστεί.
Ας πούμε ένας τσοπάνης έχει τα πρόβατα του και θέλει να τα μαζεύει. Στο εξωτερικό υπάρχει πάρα πολύ αυτό.
Μετά εκμεταλλευόμαστε την ικανότητα του σκύλου να σκαρφαλώνει. Αυτό το κάνουν συνήθως άνθρωποι που έχουν σκυλιά για την αναζήτηση ανθρώπων σε χαλάσματα η σε σεισμούς κλπ.
Οπότε έχουμε ειδικές εκπαιδεύσεις για αναζήτηση ανθρώπων. Έχουμε ειδικές εκπαιδεύσεις για τους διαβητικούς όπου μπορεί ένα σκυλί να μυριστεί την κατάσταση ενός ανθρώπου που είναι έτοιμος να πάθει διαβητικό σοκ. Υπάρχουν ειδικές εκπαιδεύσεις για σωματοφυλακή και φύλαξη χώρων. όπου και αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο και στην χώρα μας. Έχουμε ειδικές εκπαιδεύσεις ναυαγοσωστικού περιεχομένου δίπλα σε ναυαγοσώστες και ειδικά στην Ιταλία τους χρησιμοποιούν πολύ. Έχουμε ειδικές εκπαιδεύσεις για ανθρώπους με προβλήματα όρασης όπου εκεί έχουν βοηθήσει πάρα πολύ μετατρέποντας τους σε πλήρης λειτουργικούς με την βοήθεια του σκύλου.
Υπάρχουν και ειδικές εκπαιδεύσεις σκύλων για την Ειδική Αγωγή όπου εκεί βέβαια πολλές φορές οι επιστήμονες προτείνουν να πάρεις απλά έναν σκύλο αλλά αυτός ο σκύλος που θα έρθει στο σπίτι μας να ζήσει μαζί μας και με το παιδί μας το οποίο έχει κάποια πάθηση θα πρέπει ο σκύλος να είναι σίγουρα εκπαιδευμένος ώστε να υπάρχει μια σωστή αρμονία και με τους γονείς και με το παιδί.
24/7 — Εκπαιδεύεται τα σκυλιά σε μεγάλη ηλικία ?
Υπάρχει ο μύθος όπου τα σκυλιά σε μεγάλη ηλικία δεν εκπαιδεύονται. Είναι τελείως λανθασμένος. Προσωπικά ένα από τα πρώτα σκυλιά που είχα εκπαίδευση ήταν ένα Ροτβαιλερ 9 με 9,5 χρόνων. Φυσικά και εκπαιδεύονται εφόσον τους αρέσει το φαγητό.
Τα σκυλιά θα εκπαιδευτούν. Αυτό που είναι πραγματικά δύσκολο να καταφέρεις σε σκυλιά μεγάλης ηλικίας είναι να διορθώσεις ανεπιθύμητες συμπεριφορές . Ένα σκυλί δηλαδή που έχει ανεπιθύμητη συμπεριφορά για χρόνια δεν θα διορθωθεί εύκολα μέσα σε ένα , δύο ή και τρεις μήνες ενώ ένα σκυλάκι σε νεαρή ηλικία θα διορθωθεί εύκολα.
24/7 — Τι είναι η θετική εκπαίδευση και πόσο αποδοτική είναι?
Μ.Σ –– Η θετική εκπαίδευση είναι η προσέγγιση στην εκπαίδευση ενός σκύλου μόνο με επιβράβευση. Υπάρχει μια κόντρα εδώ ανάμεσα στους εκπαιδευτές όπου έχουν χωριστεί σε θετικούς και “ισορροπημένους” εκπαιδευτές. Η δεύτερη κατηγορία εφαρμόζει και διόρθωση στον σκύλο. Δυστυχώς ο κόσμος έχει κατευθυνθεί λανθασμένα στο ότι οι εκπαιδευτές που χρησιμοποιούν και διόρθωση είναι βίαιοι ή μαλώνουν και τιμωρούν τα σκυλιά τους.
Αυτό απέχει πάρα πολύ από την αλήθεια. Η πράξη δείχνει ότι η θετική εκπαίδευση με επιβράβευση με κάποιο παιχνίδι ή φαγητό ή χάδι είναι πάρα πολύ καλή και αποδοτική που ακολουθούμαι και εμείς οι εκπαιδευτές ισορροπημένης τεχνικής. Στην διόρθωση συμπεριφοράς ή θετική εκπαίδευση δυστυχώς δεν αποδίδει. Το σκυλάκι χρειάζεται κάποια στιγμή στην ζωή του να του δείξουμε όρια και να το διορθώνουμε όταν δεν σέβεται αυτά τα όρια και απόδειξη σε αυτό ότι δουλεύει αυτή η τεχνική είναι ότι αν παρατηρήσουν τα σκυλιά στην καθημερινότητα τους θα δούμε ότι τα πολλά σκυλιά διορθώνουν από μόνα τους το ένα το άλλο.
24/7– Ράτσας η Ημίαιμο?
Μ.Σ. — Εξαρτάται τι θέλουμε. Εάν αυτό που ζητάμε από έναν σκύλο είναι μια συγκεκριμένη εργασία τότε η επιλογή ράτσας είναι μονόδρομος. Ένας αστυνομικός δεν μπορεί εύκολα να πάρει ένα σκυλάκι και να το εκπαίδευση για την δουλειά του γιατί πολύ πιθανόν αυτό το σκυλάκι να μην κάνει. Ένας άνθρωπος που θέλει να εκπαίδευση έναν σκύλο ως ναυαγοσώστης είναι είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να κατευθυνθεί σε συγκεκριμένες φυλές όπως Λαμπραντόρ ή Γκόλντεν Ριτριβερ ή Νέας Γης. Από εκεί και πέρα όταν θέλουμε ένα σκύλο ως pet να το έχουμε στο σπίτι μας τα Ημίαιμα είναι μια πάρα πολύ καλή λύση. Σώζεις έτσι μια ζωή.
Εγώ προσωπικά εκτιμώ πάρα πολύ τους ανθρώπους που πάνε σε ένα καταφύγιο και παίρνουν ένα σκυλάκι. Υπάρχουν ενδεχομένως και κάποια μειονεκτήματα σε αυτό το θέμα. Πολλά σκυλιά που τα παίρνουν άνθρωποι σε λίγο ώριμη ηλικία δηλαδή δύο ή τριών ετών ενδέχεται να έχουν περάσει άσχημα στην ζωή τους και αυτά τα σκυλιά εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς τα οποία πρέπει να δουλέψουμε μαζί τους στο μέλλον. Και το τρίτο που θέλω να πω σε αυτό το θέμα είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ονειρεύονται ένα συγκεκριμένο σκύλο από μικρή ηλικία. Παράδειγμα αν εγώ έχω μεγαλώσει διαβάζοντας Ασπροδόντη ή βλέποντας την Λάση στην τηλεόραση και έχω όνειρο να πάρω ένα Χάσκει ή ένα καθαρόαιμο Κολευ δεν πιστεύω πως έχει κανείς το δικαίωμα να μου ” ΔΕΝ πρέπει να πάρεις αυτό ” . Πιστεύω ότι είναι τελείως προσωπική απόφαση και πρέπει να την σεβόμαστε.
Τέλος από άποψη εξυπνάδας και ικανοτήτων τα ημίαιμα είναι ισάξια με τα καθαρόαιμα.
24/7 — Ποια σκυλιά είναι τα ποιο δύσκολα για εκπαίδευση?
Μ.Σ. — Υπάρχουν συγκεκριμένες φυλές που πραγματικά θέλουν να συνεργαστούν με τον άνθρωπο οι λεγόμενες φυλές εργασίας όπως οι γερμανικοί ποιμενικοί, τα ντόπερμαν, τα Ροντβαιλερ και υπάρχουν και άλλα σκυλιά που συνήθως προέρχονται από ασιατικές χώρες όπως τα Ακιτα και τα Τσοου – Τσοου τα οποία συνεργάζονται δυσκολότερα με τον άνθρωπο. Δεν είναι ότι τους λείπει εξυπνάδα απλά δεν θέλουν να συνεργαστούν πολύ και θέλουν σε εισαγωγικά ” την ησυχία τους” . Για εμάς τους εκπαιδευτές ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι ο σκύλος που δεν ενδιαφέρεται για το φαγητό του και το παιχνίδι του. Δεν υπάρχει το στοιχείο της επιβράβευσης και είναι αρκετά δύσκολο.
24/7 — Ποιες οι υποδομές για τα σκυλάκια συντροφιάς στην Μύκονο. Τι πιστεύεις ότι χρειαζόμαστε ?
Μ.Σ — Αυτό που προσωπικά με ενοχλεί πολύ είναι ότι δεν έχω κάπου να βγάλω το σκυλάκι μου βόλτα. Επειδή βγάζω βόλτα αρκετά σκυλιά και το Χειμώνα και το Καλοκαίρι δεν υπάρχουν πεζόδρομοι να περπατήσουμε. Μακάρι αυτό να άλλαζε κάποτε όχι μόνο για τα σκυλάκια αλλά και για τους ανθρώπους. Πρέπει κάπου να μπορούμε να περπατάμε με ασφάλεια ώστε να χαρούμε και εμείς με ασφάλεια χωρίς να χρειάζεται να πάρουμε το αμάξι μας και να πάμε σε κάποια παραλία.
Από εκεί και πέρα νομίζω πως έχουν γίνει πράγματα κατά καιρούς διαχρονικά. Έχω δει στην Άνω Μερά και στους Μύλους αν δεν κάνω λάθος μικρά σημεία που έχουν βάλει σακουλίτσες. Αυτό είναι κάτι θετικό γιατί και εγώ καμία φορά μένω από σακουλάκια και αναγκάζομαι να πάω κάπου να ζητήσω για να μαζέψω την ανάγκη του σκύλου μου.
24/7 — Μπάμπη ένα τελευταίο σχόλιο σου για τα ζώα ?
Βασικά επειδή προέρχομαι από επαρχία γιατί και η Μύκονος επαρχία είναι οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με τα ζώα τους και το λέω σαν εκπαιδευτής από τον αριθμό των ανθρώπων που έρχονται και εκπαιδεύουν τα ζώα τους αποφεύγοντας έτσι προβλήματα μελλοντικά. Πραγματικά τα αγαπάνε δεν μπορώ να πω .
Τώρα έχουμε παραδείγματα και μάλλον αναφέρεσαι στην μπαστούρα εσύ. Έχουμε παραδείγματα όπου υπάρχει μία συγκεκριμένη κατάσταση. Για το μπαστουρωμα των παραγωγικών ζώων που βλέπουμε κατσίκια, πρόβατα και αγελάδες στην Μύκονο προφανώς δεν είναι καλή εικόνα και επίσης δεν είναι και φιλοζωική εικόνα για ένα ζώο. Το θέμα είναι από εκεί και πέρα ότι εγώ δεν έχω καταλάβει τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την μπαστουρα .
Υπάρχει νομοθεσία που οι φράχτες δεν πρέπει να είναι πάνω από 50 με 60 πόντους αν δεν κάνω λάθος. Επίσης δεν ξέρω αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα σε έναν άνθρωπο που διαθέτει 10-20-30 πρόβατα η κατσίκια να φτιάξει έναν υπερυψωμένο φράχτη να μην πηδούν τα ζώα έξω γιατί τα κατσίκια ειδικά είναι σχεδόν αδύνατον να τα περιορίσεις. Πραγματικά δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει σε αυτό και επίσης το θεωρώ και λίγο άδικο να πάω εγώ σε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι ντόπιος Μυκονιάτης και να του κουνήσω το δάχτυλο λέγοντας του τι πρέπει να κάνει. Ο άνθρωπος έχει μεγαλώσει έτσι έχει ωριμάσει και έχει ζήσει έτσι και αγαπάει τα ζώα του και δεν πιστεύω εγώ να μπορώ να του αλλάξω την γνώμη. Εκεί λίγο διαφωνώ με τους ανθρώπους που φωνάζουν και τους βγαίνει εκεί ο άγριος εαυτός για το τι πρέπει να κάνει κάποιος άλλος στην ζωή του . Προφανώς είναι ένα θέμα όμως που πρέπει να το δουν και το κράτος και ο Δήμος συγκεντρωμένα και να το λύσουν κάποια στιγμή γιατί δεν είναι καθόλου καλή εικόνα ούτε για τα ζώα αλλά ούτε και για τους ανθρώπους.
24/7 — Μπάμπη σε ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συνέντευξη και τις τόσες σημαντικές πληροφορίες.
24/7 — Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ τον Ορφέα Γρυμπλα και το κατάστημα Watermelon για την φιλοξενία του.
Στείλτε μας στο email mykonos247.gr@gmail.com το θέμα συζήτησης που θέλετε να αναδείξουμε και θα έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία μαζί σας.
Σας ευχαριστούμε πολύ