Ως το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που χτίστηκε ποτέ στην ιστορία των νησιών και το οποίο θα δώσει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα που αυτά αντιμετωπίζουν, χαρακτήρισε το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

«Είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που χτίστηκε ποτέ στην ιστορία των νησιών, καθώς ξεκινά με 1,6 δις ευρώ ευρωπαϊκά χρήματα και καταλήγει στα 3,8 δις έως λίγο πάνω από τα 5 δις ευρώ σε δράσεις, πρωτοβουλίες και έργα, μόνο για τα νησιά. Αυτό το Ταμείο, τα νησιά το έχουν ανάγκη. Θα δώσει πολύ σημαντικές λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον των νησιών και είναι ενεργειακά με την ευρύτερη έννοια του όρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, επιτέλους θα αποκτήσει και ο Δωδεκανήσιος κάτοικος και επιχειρηματίας τη δυνατότητα να κάνει παραγωγή για ιδιόχρηση ρεύματος μέσα από ΑΠΕ, κάτι που είναι σημαντικό για το περιβάλλον και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, καθώς και για το ενεργειακό κόστος στα νησιά.

Μάλιστα, με την ευκαιρία ξεκαθάρισε, ότι είναι ανακριβές πως το Ταμείο δεν… αγγίζει το θέμα του νερού, λέγοντας τα εξής: «Εμείς παρά το ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα, δουλεύουμε σε έξι νησιά, με έξι δήμους μας, μία μεγάλη πιλοτική παρέμβαση και θα είμαστε έτοιμοι πολύ σύντομα να κατεβάσουμε πρόταση που θα αφορά κάλυψη των αναγκών υδροδότησης σε βάθος χρόνου και όχι πυροσβεστικά.

Θα γίνει καταγραφή και αποτύπωση των αναγκών σε βάθος 25ετίας, τουλάχιστον σε έξι μεγάλα νησιά μας και χτίσιμο πρότασης για την κατασκευή του έργου κάλυψης των αναγκών ύδρευσης,με ταυτόχρονη ηλεκτροδότηση αυτών των μονάδων μέσα από ΑΠΕ.


Αναφερόμαστε σε φωτοβολταϊκά και όχι ανεμογεννήτριες, σε έξι νησιά. Τρία στη Δωδεκάνησο, Κάλυμνο, Λέρο και Πάτμο και τρία στις Κυκλάδες, Νάξο, Μύκονο και Τήνο, για τα οποία ετοιμάζουμε την πρόταση. Η εκτίμησή μας είναι ότι η πιθανότερη πηγή χρηματοδότησης θα είναι το Ταμείο Απανθρακοποίησης». Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, η πρόταση της περιφέρειας θα παρουσιαστεί στις αρχές του 2025 στους αρμόδιους.

Με την ευκαιρία και κατόπιν σχετικής ερώτησης, ο κ. Χατζημάρκος έκανε γνωστό, ότι η περιφέρεια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα ετοιμάσει μία Ενεργειακή Κοινότητα με χώρο ευθύνης όλη την περιφέρεια και μάλιστα, καλεί και τον Α’ βαθμό αυτοδιοίκησης να εκδηλώσει ενδιαφέρον αν θέλει να συμμετάσχει σε αυτήν, ώστε να μειωθεί το κόστος ηλεκτροδότησης.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο περιφερειάρχης άσκησε έντονη κριτική στην επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» Χρύσα Καραγιάννη, αναφορικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε για την υπογραφή της σύμβασης σύστασης του Ταμείου Απανθρακοποίησης, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Σημειώνεται ότι, η υπογραφή της σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών, έγινε προ ημερών στη Νάξο, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως ανακοινώθηκε, το Ταμείο αναμένεται να κινητοποιήσει πόρους που θα ξεπεράσουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2024-2040 και τα έργα που θα υλοποιηθούν αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη των ελληνικών νησιών και στη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος, όπως έργα διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, υποδομών ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων από την ξηρά, φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υβριδικών συστημάτων ΑΠΕ/αποθήκευσης ή αυτόνομων συστημάτων αποθήκευσης και υπεράκτιων αιολικών σταθμών.

Το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών είναι δομημένο σε έργα, με σκοπό τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την προώθηση της ενεργειακής βιωσιμότητας των νησιών και θα συνδυάζει την «πράσινη» μετάβαση ταχύτερα στα νησιά, με την αντίδραση σε θέματα κλιματικής κρίσης, όπως είναι η λειψυδρία.

πηγη :https://www.rodiaki.gr/