
Πάνω από 2400 μαθήτριες και μαθητές συμμετείχαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στον διαγωνισμό Young Business Talents.
Young Business Talents: 275 μαθητές και 52 καθηγητές από 44 Λύκεια της χώρας
Τα στατιστικά έχουν τη δική τους αξία. Στον τελικό έλαβαν μέρος δια ζώσης 275 μαθητές με 75 Ομάδες-«Εταιρείες» από 44 Λύκεια από όλη την Ελλάδα (εκ των οποίων 11 ΕΠΑΛ) συνοδευόμενοι από 52 καθηγητές.
Το Young Business Talents είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, ένας διαγωνισμός στη διοίκηση επιχειρήσεων που διεξάγεται μέσω προσομοιωτή, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες μαθητές να κάνουν πρακτική άσκηση στην επιχειρηματικότητα.
Στη διάρκεια του διαγωνισμού, η προετοιμασία των μαθητών ξεκινά τον Νοέμβριο, οι μαθητές διοικούν σε ομάδα με συμμαθητές τους τη δική τους εικονική εταιρεία. Κέρδος, ζημία, πωλήσεις, ισολογισμός, χρηματικές ροές, δαπάνες είναι κάποιοι από τους οικονομικούς όρους που καλούνται να κατανοήσουν με τρόπο βιωματικό και να λάβουν από κοινού επιχειρηματικές αποφάσεις σε ένα δυναμικό περιβάλλον, σε ανταγωνισμό με άλλες μαθητικές ομάδες – εταιρείες.
Βάσει αυτών των αποφάσεων ο προσομοιωτής απονέμει το αντίστοιχο «Οικονομικό Αποτέλεσμα» (Πωλήσεις-Κέρδη/Ζημίες). Στον εθνικό τελικό οι μαθητικές ομάδες διαγωνίστηκαν διοικώντας την εταιρεία τους για άλλα 3 εικονικά έτη και οι ομάδες με τις επικερδέστερες επιχειρηματικές αποφάσεις ανακηρύχθηκαν νικήτριες.
Οι 5 νικητές του διαγωνισμού
- GROUND_OUT 7ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων
- RAKOPOTIRO Γενικό Λύκειο Σητείας Λασιθίου Κρήτης
- YONKAMAYONKA Πειραματικό Γενικό Λύκειο Νεάπολης Θεσσαλονίκης
- BUSINESS Pierce Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος
- SKINCARE_AE 1o Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Άμφισσας Φωκίδας

Το Υoung Βusiness Τalents υλοποιείται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ARC Νέων & Ζωής», ενώ το Ίδρυμα Μποδοσάκη υποστήριξε το πρόγραμμα ως αποκλειστικός χορηγός κατά τα σχολικά έτη 2022-2023, 2023-2024 και 2024-2025, ώστε η συμμετοχή να διατίθεται δωρεάν σε όλα τα Λύκεια της χώρας.
«Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Ιδρύματος Μποδοσάκη που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση και την προαγωγή της παιδείας στη χώρα μας, καθώς και την ενίσχυση των ψηφιακών και ήπιων δεξιοτήτων των νέων, το Ίδρυμα Μποδοσάκη υποστηρίζει ως αποκλειστικός δωρητής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον Πανελλήνιο διαγωνισμό διοίκησης επιχειρήσεων “Young Business Talents” που δίνει δυνατότητα συμμετοχής σε όλα τα Λύκεια της χώρας.
Στον τελικό ζήσαμε από κοντά τον ενθουσιασμό των συμμετεχόντων, οι οποίοι είχαν μια ουσιαστική ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Και καθώς αυτό που συνδέει όλες τις δράσεις και δωρεές του Ιδρύματος είναι το όραμά μας για δημιουργία ίσων ευκαιριών, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βλέπουμε εδώ στον διαγωνισμό μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα», ανέφερε στο ΒΗΜΑ η Αθηνά Δεσύπρη, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Λέξη κλειδί η συνεργασία. Μεταξύ μαθητών, μεταξύ μαθητών και καθηγητών. Ο ένας δίπλα στον άλλο καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται, να δίνουν χώρο το ένα στο άλλο, να επιλέγουν τον γόνιμο διάλογο, να τολμούν να πάρουν αποφάσεις, να αποκτούν δεξιότητες επικοινωνίας και ηγεσίας.
Για αυτό και στους στόχους του προγράμματος δεν συγκαταλέγεται μόνο η καλλιέργεια της επιχειρηματικής σκέψης στους νέους μέσω βιωματικής μάθησης, αλλά και η ενίσχυση των οριζόντιων δεξιοτήτων τους, η σύνδεση εκπαίδευσης και επαγγελματικής ζωής και ο εκσυγχρονισμός των εκπαιδευτικών εργαλείων.
«Είναι σημαντικό που μπορούμε να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε κάτι όλοι μαζί»
«Σίγουρα είναι μια καινούρια εμπειρία για εμάς. Είναι η πρώτη μας φορά και έχουμε βάλει τα δυνατά μας. Είμαι πάρα πολύ περήφανος που είμαι δίπλα σε αυτά τα παιδιά και μπορώ να συνεργαστώ. Είναι σημαντικό για εμένα που μπορούμε να συνεργαστούμε, να δημιουργήσουμε κάτι όλοι μαζί και να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε.
Και βέβαια με την προοπτική στο μέλλον να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις γνώσεις, να τις αξιοποιήσουμε όσο πιο καλά γίνεται», αναφέρει στο ΒΗΜΑ ο Δημήτρης Μαστοράκης, μαθητής της Γ’ Λυκείου στο 2ο ΕΠΑΛ Σερρών.
Η ομάδα του «TMM» συμπληρώνεται από τον Δημήτρη Τσολακούδη και τον Ιωάννη Μικρογιάννη. «Εγώ θα ήθελα επαγγελματικά να ασχοληθώ με κάτι ανάλογο οπότε η γνώση και η εμπειρία είναι πολύτιμες για το μέλλον μου. Έχει τρομερό ενδιαφέρον όλη η διαδικασία», προσθέτει ο Δημήτρης Τσολακούδης.
Ο Ιωάννης Μικρογιάννης, δηλώνει στο ΒΗΜΑ: «Μάθαμε πώς λειτουργεί μια επιχείρηση και ποιες αποφάσεις καλείται να πάρει ο επιχειρηματίας για να λειτουργήσει σωστά. Ήμασταν αγχωμένοι γιατί είναι κάτι καινούργιο για όλους -το άγνωστο είναι πάντα λίγο τρομακτικό- αλλά ταυτόχρονα είμαστε και πολύ ενθουσιασμένοι».
«Είχε πάρα πολλή δουλειά, αλλά ήταν μια μοναδική εμπειρία»
Από τις Σέρρες, στην Κάλυμνο και στο 2ο Γενικό Λύκειο παρέα με την ομάδα «Intefour». Η Σεβαστή Μπαϊράμη, η Ελένη Θεοδωρίδου, η Ειρήνη Τριανταφύλλου και η Αγγελική Πετράκη μίλησαν στο ΒΗΜΑ λίγο μετά την ανακοίνωση του α’ γύρου.
Μαθήτριες και οι τέσσερις της Α’ Λυκείου δεν δίστασαν λεπτό όταν οι καθηγητές τους τούς μίλησαν για το Young Business Talents. Κι ας ήταν ένα ταξίδι στο άγνωστο, ήταν πρόθυμες να το κάνουν. Μπορεί να μην περίμεναν να βρεθούν στον τελικό, όμως η συνεργασία και η δουλειά τους, απέδωσε καρπούς.
«Είναι η πρώτη χρονιά που συμμετέχουμε. Σίγουρα είχε πάρα πολλή δουλειά, αλλά ήταν μια πολύ ωραία και μοναδική εμπειρία. Είδαμε ότι συμμετείχαν πολλά σχολεία και δεν περιμέναμε ότι θα φτάναμε στον τελικό. Το καταφέραμε όμως και είμαστε πολύ χαρούμενες. Θα το ξανακάναμε όλο από την αρχή», δηλώνει η Σεβαστή Μπαϊράμη.
«Πήραμε μια γεύση από τον επιχειρηματικό κόσμο και μάθαμε πράγματα που δεν ξέραμε, δεν είχαμε έρθει ξανά σε επαφή. Ξεκινήσαμε από το μηδέν και με τη βοήθεια των καθηγητών μας καταφέραμε να φτάσουμε στον τελικό», προσθέτει η Ελένη Θεοδωρίδου.
«Συνεργαστήκαμε, περάσαμε πολύ ωραία, μάθαμε νέα πράγματα και σίγουρη η όλη εμπειρία θα μας βοηθήσει και στο επαγγελματικό μέλλον μας», τονίζει η Ειρήνη Τριανταφύλλου.
Και συμπληρώνει η Αγγελική Πετράκη «αν δεν είχαμε η μία την άλλη, δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Θα το ξανάκανα σίγουρα αλλά με την ίδια ομάδα», δίνοντας μάς να καταλάβουμε τον κομβικό ρόλο της συνεργασίας.
«Η συμμετοχή στο Υoung Βusiness Τalents θα μας ωφελήσει σίγουρα στο μέλλον»
Από την Κάλυμνο, στην Κοζάνη. Στο ΒΗΜΑ μίλησε η μαθήτρια της Α’ Λυκείου Τριανταφυλλένια Πουλιάνα, μέλος της ομάδας «Velvita» από το ΓΕΛ Βελβεντού Κοζάνης.
«Μας βοήθησαν πολύ οι καθηγήτριές μας για να τα καταφέρουμε και να φτάσουμε ως εδώ. Δεν είχαμε δουλέψει ποτέ τίποτα παρόμοιο. Το συζητήσαμε με τα κορίτσια και αποφασίσαμε ότι θέλουμε να πάρουμε μέρος, να δούμε τη διαδικασία.
Προσπαθήσαμε, ψάξαμε, μάθαμε, τα καταφέραμε και φτάσαμε στον τελικό. Στην αρχή είχε λίγο περισσότερο ψάξιμο, αλλά σιγά σιγά νιώθαμε κι εμείς πιο σίγουρες και ξέραμε πώς πρέπει να κινηθούμε.
Είχαμε και το άγχος αν θα τα πάμε καλά. Τα πήγαμε πολύ καλά όλες τις φορές, ήμασταν σε υψηλές θέσεις. Βγήκαμε πρώτη ομάδα στον νομό της Κοζάνης και τρίτη στην Περιφέρειά μας. Ήταν ένα πρόγραμμα που μας βοήθησε να μάθουμε και θα μας ωφελήσει σίγουρα στο μέλλον».
Για να στήσουν οι μαθητές τις εταιρείες τους αλλά και να μπορέσουν να τις διοικήσουν χρειάστηκαν τις πολύτιμες συμβουλές των καθηγητριών και των καθηγητών τους. Απορίες, καθοδήγηση, εμψύχωση.
Μια διαρκής συμπόρευση που στόχο είχε τα παιδιά να δυναμώνουν μέρα με τη μέρα, να πιστεύουν στις δυνατότητές τους και να εξελίσσονται. Για να φτάσουμε στον τελικό, να στέκονται με αγωνία δίπλα τους για να τα δουν να προσπαθούν, να συνεργάζονται, να μαθαίνουν, να χαίρονται, να διακρίνονται.

Το βασικότερο είναι να μάθουν τι σημαίνει επιχειρηματικότητα
«Είχα τη δυνατότητα να δείξω στα παιδιά με έναν βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο πως μπορούν να διοικήσουν μία επιχείρηση. Τα παιδιά ενθουσιάζονται και συμμετέχουν πολύ ενεργά. Κάθε εβδομάδα περίμεναν με αγωνία να δουν σε ποια θέση τερμάτισε η ομάδα τους.
Το πρόγραμμα Young Business Talents βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να αναπτύξουν ψηφιακές και ήπιες δεξιότητες, όπως είναι για παράδειγμα το να κάνουν ανάλυση δεδομένων, κριτική σκέψη, ορθή λήψη αποφάσεων, τήρηση χρονοδιαγραμμάτων. Δεξιότητες οι οποίες είναι πάρα πολύ χρήσιμες για τη σύγχρονη αγορά εργασίας και οι οποίες θα τους δώσουν κι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο μέλλον», αναφέρει στο ΒΗΜΑ η Φωτεινή Στεργιοπούλου, καθηγήτρια οικονομολόγος στο 2ο Λύκειο Μοσχάτου.
Για κάποιους μια εμπειρία νέα, για κάποιους άλλους μια αγαπημένη «επιστροφή». Τα εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη από τη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν φέτος για 8η φορά. «Το χαίρονται, μαθαίνουν, δουλεύουν πάρα πολύ και το βασικότερο από όλα δημιουργούν εμπειρίες.
Επιχειρηματικές εμπειρίες, τις οποίες διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να διδαχθούν. Την αποκαλώ αναίμακτη επιχειρηματικότητα γιατί τα παιδιά αποκτούν πολύτιμες γνώσεις χωρίς να μπουν στη διαδικασία να επενδύσουν χρήματα.
Ακόμα και για τα παιδιά που σπούδασαν σε πολυτεχνικές σχολές και δεν ήταν στη δική μας την κατεύθυνση την οικονομική, η συμμετοχή τους στο Young Business Talents τα βοήθησε να σκεφτούν να κάνουν ένα μεταπτυχιακό προς αυτή την κατεύθυνση.
Το βασικότερο είναι να μάθουν τι σημαίνει επιχειρηματικότητα. Μέχρι να μπουν σε αυτό το παιχνίδι τα παιδιά νομίζω ότι την έχουν μέσα τους με βάση τις εμπειρίες των άλλων, όχι τις δικές τους εμπειρίες, οπότε ξαφνικά αποκτούν δικές τους εμπειρίες», δηλώνει στο ΒΗΜΑ η Γεωργία Βαγιωνά, καθηγήτρια των Εκπαιδευτηρίων.
Μικροί-μεγάλοι επιχειρηματίες
«Όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες αισθάνονται ως μικροί-μεγάλοι επιχειρηματίες σε αυτόν τον διαγωνισμό, με τη βοήθεια βέβαια του προσομοιωτή κάνουν τη δική τους επιχείρηση.
Με τη σωστή καθοδήγηση από εμάς ακόμα κι αν κάποια από τα παιδιά είχαν δυσκολευτεί στην αρχή, ένιωσαν σιγουριά και όσο περνούσε ο καιρός ήταν και πιο ενθουσιασμένα. Το καταλαβαίνουμε ότι τα παιδιά γίνονται πιο υπεύθυνα και αισθάνονται ότι είναι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες.
Δουλεύουν θεωρώντας ότι είναι όντως οι ίδιοι επιχειρηματίες και ότι έχουν ένα δικό τους προϊόν που προσπαθούν να το προωθήσουν. Μπαίνουν μέσα σε όλο αυτό και είναι πολλές οι φορές που σκέφτονται διάφορα σενάρια τα οποία και εμάς τους εκπαιδευτικούς μάς εκπλήσσουν. Ανοίγουν οι ορίζοντές τους και τους δίνεται η ευκαιρία να σκεφτούν και εκτός πλαισίου», αναφέρει στο ΒΗΜΑ η Αγάπη Γκοτζόφλια, καθηγήτρια στο 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης.
Με δύο ομάδες κατέβηκε και η Μύκονος. “WINDMILLES” και “PETROGAZ” διαγωνίστηκαν στον τελικό. «Η Μύκονος είναι ένα νησί το οποίο έχει τεράστια οικονομική δραστηριότητα, είναι πρωτοπόρο σχετικά με τις τουριστικές επιχειρήσεις και αποφασίσαμε στο σχολείο ότι θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία τα παιδιά να συμμετέχουν στον διαγωνισμό.
Μέσω της βιωματικής μάθησης να σκεφτούν ενδεχομένως τι θα σπουδάσουν και με τι θα ασχοληθούν επαγγελματικά στο μέλλον.
Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τα παιδιά και είναι ενθουσιασμένα και θέλουν να ξανάρθουν. Όσα έχουν ήδη συμμετάσχει μοιράζονται τις εμπειρίες τους με τα επόμενα παιδιά στο σχολείο και τα προτρέπουν να δηλώσουν κι αυτά συμμετοχή», σημειώνει στο ΒΗΜΑ ο Νικόλαος Σαντοριναίος, Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Μυκόνου. Εμείς οι εκπαιδευτικοί να προάγουμε την ομαδικότητα.
Είμαστε δίπλα στα παιδιά για να τα καθοδηγούμε, να λύνουμε απορίες, να τα ενθαρρύνουμε. Είναι μεγάλη ευκαιρία η συμμετοχή και ακόμα μεγαλύτερη η παρουσία τους στον τελικό. Θέλουν να ξεχωρίσουν και για αυτό δουλεύουν με πρόγραμμα και προσήλωση.
Αρκετοί από τους γονείς των παιδιών διατηρούν επιχειρήσεις στο νησί κι έτσι θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις γιατί στην πορεία ενδέχεται να θέλουν να τις αναλάβουν και να τις διοικήσουν», συμπληρώνει η Σιαμτανίδου Φωτεινή, Θεολόγος στο ΓΕΛ Μυκόνου, «φωτίζοντας» μία ακόμα πλευρά των θετικών (και πρακτικών) συνεπειών του προγράμματος.

tovima.gr