ΜΥΚΟΝΟΣ

Τυροκομείο Μυκόνου – Κουκάς και Δημήτρης Ρουσουνέλος Βραβεύτηκαν στα Βραβεία Γαστρονόμου

Το Ιστορικό Μουσείο Ερμούπολης σχεδίασε το φετινό βραβείο. Photo: Νίκος Κοκκαλιάς

Τα 17α Βραβεία Ποιότητας του «Γαστρονόμου», βράβευσαν τους καλύτερους Κυκλαδίτες παραγωγούς για το 2024 σε μία τελετή απονομής που φιλοξενήθηκε στο εμβληματικό Θέατρο Απόλλων, το οποίο συμπληρώνει 160 χρόνια ζωής.

Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας των Κυκλάδων, που διάφορες συγκυρίες, έχουν περιορίσει την ενασχόληση με τη γη και την παραγωγή, τα Βραβεία του Γαστρονόμου «φώτισαν» τις εξαιρέσεις.

Τους ανθρώπους που επιμένουν να παλεύουν με τη γη και με τα ζώα, να παράγουν τυριά και παραδοσιακά αλλαντικά, να καλλιεργούν ντόπιες ποικιλίες και με πείσμα να περιφρουρούν τον κυκλαδίτικο τρόπο ζωής.

Αυτή είναι η λίστα με όσους τιμήθηκαν στα Βραβεία Ποιότητας του «Γαστρονόμου» στις Κυκλάδες για το 2024:

Τυροκομείο Μυκόνου – Κουκάς

Δύο ήταν τα τυροκομεία που ξεχώρισε και βράβευσε φέτος ο «Γαστρονόμος» έπειτα από τυφλή γευστική δοκιμή: το ένα βρίσκεται στο νησί των ανέμων και πρόκειται για το Τυροκομείο Μυκόνου – Κουκάς. Εκεί παράγουν την «μυζήθρα», όπως λέγανε την κοπανιστή οι παλιοί Μυκονιάτες, αλλά και την παραδοσιακή μυκονιάτικη τυροβολιά, το ξινότυρο, όλα με δικό τους γάλα, ολόφρεσκο, από τη φάρμα με τις αγελάδες τους στην Άνω Μερά. 

Το βραβείο παρέλαβε ο στενός συνεργάτης του κ. Κουκά, Βασίλης Βαθρακοκοίλης. Photo: Νίκος Κοκκαλιάς

Ο Δημήτρης Ρουσουνέλος που διασώζει την «παλιά Μύκονο»

Επίσης, από την Μύκονο ξεχωρίζει και το Τιμητικό Βραβείο που δόθηκε στον Δημήτρη Ρουσουνέλο, έναν παθιασμένο Μυκονιάτη που ερευνά διεξοδικά τα γαστρονομικά έθιμα του νησιού του και των Κυκλάδων και με τα βιβλία του, τις ημερίδες που διοργανώνει και τη συνολική δράση του παλεύει να διασώσει τη φυσιογνωμία της παλιάς Μυκόνου. Πρόσφατα, για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού, ερεύνησε διεξοδικά την κυκλαδίτικη τυροκομία και συνέγραψε το σχετικό δελτίο για την εγγραφή της στο Εθνικό Ευρετήριο της Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και την ένταξή της στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO. Μάγειροι και παραγωγοί των Κυκλάδων, και όχι μόνο, τον έχουν ως δάσκαλο.

Ο Δημήτρης Ρουσουνέλος επί σκηνής. Photo: Νίκος Κοκκαλιάς

O Δημητρης Ρουσουνελος εγραψε το εξης :

Μετά την εξαιρετική τιμή που μου έκανε ο @gastronomos_ με την απονομή του «Τιμητικού Βραβείου Ποιότητας 2024», είπα λίγα λόγια:

~ Σας ευχαριστώ πολύ! Είναι όμορφη η Σύρος όταν δεν έρχεσαι για θέματα με την Εφορία, την Πολεοδομία, το Υπουργείο Συγκοινωνιών, τον ΕΟΤ… την Υγεία την δική σου και των οικείων σου.

Κι έχει και πολύ καλό φαγητό!

Πριν από έναν χρόνο ήμουν εδώ λίγο παραπάνω, στο Νοσοκομείο της Σύρου. Ταξίδεψα νύχτα από τη Μύκονο, ένεκα Οξείας Πνευμονικής Εμβολής, με ένα καΐκι που ήρθε από την Τήνο. Είχα δώσει …μάχη ζωής κι αυτό το έμαθα όταν πήρα εξιτήριο 10 μέρες αργότερα.

Αφιερώνω αυτό το βραβείο σε αυτούς που δεν χειροκροτήθηκαν ποτέ!

Στο προσωπικό του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας των νησιών μας. Στους ανώνυμους, ταπεινούς δουλευτές και δημιουργούς σε κάθε χώρο. Συνιστούν τη μαγιά των Κυκλάδων που θα θέλαμε να έχουμε.

Συγγραφέας γεύσης, ερευνητής… και …επειδή το γευσιγνώστης με ξεπερνούσε έφτιαξα την λέξη/ιδιότητα: γευσιθήρας.

-Στο πρώτο μου βιβλίο -την «Μυκονιάτικη Μαγειρική»- υπήρχε έλλειψη δοσολογιών. Γελάμε συχνά γι αυτό με τον ψείρα της τελειότητας, τον γιο μου Αντώνη, που μαγειρεύει με μια σολφέζ λογική σαν μουσικός και μάγειρας που είναι.

-Στο δεύτερο -τα «Χοιροσφάγια»- δεν είχα στόχο να μάθω τον κόσμο να κάνει …λούζες, αλλά να σώσω μια διαδικασία. Να σας ταξιδέψω με τα λόγια σε ένα κόσμο αγνώστων γεύσεων, από ένα επίσης άγνωστο νησί, τη Μύκονο.

-Στο τρίτο -την «Κοπανιστή»- ανέθεσα σε πιο ειδικούς τη δύσκολη δουλειά των συνταγών κι εγώ περιορίστηκα στην έρευνα.

-Το τέταρτο αντανακλά στην αγάπη μου για το γαστρονομικό οχυρό των Κυκλάδων. Απόρθητο και φωτεινό χάρη στους φάρους που φωτίζουν τη γαστροπλοϊα στα νησιά μας:

σαν την Ντίνα Συκουτρή εδώ στη Σύρο, τον Βασιλόδημο Θεοδώρου στη Σίφνο, τον Γιάννη Γαβαλά και την Ακαθή στην Ηρακλειά, την Νικολέτα Δελατόλα, την Κατερίνα Μόσχου στην Πάρο, τον Αλέξανδρο Μυκονιάτη στην Κέα, τον Ασούτη, τον Κουκά, τον Συριανό, τον Πιτταρά, τον Μπαμπούνη …όλους και όλες. Κάπου ανάμεσα συνέταξα το Μανιφέστο της Κουζίνας του Αιγαίου πάνω σε μια ιδέα του Ηλία Μαμαλάκη.

– Το πέμπτο (…σας αποκαλύπτω εδώ), θα ‘χει…τυρί, σε συνέχεια της έρευνάς μου για την Τυροκομία των Κυκλάδων όπως την άρχισα για το Υπουργείο Πολιτισμού χάριν του Εθνικού Ευρετηρίου της Άυλης Πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Aισίως η Κυκλαδίτικη Τυροκομία βαδίζει για την ένταξη της στον κατάλογο της ύλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. …Γαστρονόμος Πόσο τυχερός Άγγελε με τόσους αγγέλους πλάι σου: Νικολέτα, Νένα, Βιβή, Χριστίνα, Μαρία …όλες! Τυχερός κι εγώ… Μπήκα όταν είχε ήδη βγει ο Γιώτης, Έβγαινε ύστερα από λίγο η Βουτσινά. Ξέρω ότι δεν κάλυψα κάποιο κενό. Ξέρω ότι δεν είμαι δημιουργός, ωστόσο πιστεύω ότι και σαν ….ευαγγελιστής, (του Αιγαίου όπως με χαρακτήρισε κάποτε οι Γιώργος Θεοδώρου από τη Σίφνο, με έψιλον μικρό να προσθέσω) πήρα με όσο καλύτερο τρόπο μπορούσα τις δημιουργίες άλλων και κατάφερα ίσως να επικοινωνήσω με περισσότερο κόσμο αυτά τα οποία πίστευα ότι άξιζε να πάνε λίγο παραπέρα.

Χαίρομαι που ο Γαστρονόμος απόψε επιβραβεύει την έως τώρα προσπάθειά μου.

Δέχομαι με χαρά και συγκίνηση αυτό το βραβείο στο όνομα των δεκάδων συλλογικοτήτων με τις οποίες έχω συναγωνιστεί. …Από την εφημερίδα Η Μυκονιάτικη, …ως τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου.

Το δέχομαι στο όνομα της ψυχής του νησιού μου, που έχει εδώ και χρόνια κρυφτεί με το διπλό συναίσθημα της ανείπωτης Χαράς και της αβάσταχτης …Αγωνίας.

Το δέχομαι στο όνομα των υπέροχων ανθρώπων της γαστρονομίας …..-που αθροίζουν όλες τις χάρες, τα λάθη και τα πάθη τους, έχοντας σαν πολλαπλασιαστή το μαγειρικό και καλλιεργητικό Ήθος με θετικό πρόσημο.

Το δέχομαι στο όνομα του γιου μου Αντώνη που ήρθε από την Θεσσαλονίκη και της κόρης μου Μαρίας που δεν είναι εδώ, αλλά μας συγκίνησε ιδιαίτερα όλους σήμερα γιατί επέλεξε να μας στείλει το δικό της μήνυμα αλληλεγγύης και συλλογικής προσφοράς καθαρίζοντας με μια ομάδα εθελοντικά κάποια από τα σπίτια οικογενειών που κάηκαν φέτος στην Πεντέλη.

Το δέχομαι τέλος στο όνομα της επί 35 χρόνια συντρόφου μου Φρατζέσκας, που χτενίζει τα κείμενά μου και τη ζωή μου και δείχνω πάντα ωραίος και ακμαίος.

Δείτε την υπόλοιπη λίστα στην kathimerini.gr