Τι ισχύει για τον καθαρισμό σε οικόπεδα που βρίσκονται σε δάση και πόλεις – Πότε οι δήμοι μπορούν να μπουν στα οικόπεδα των ιδιοκτητών
Σύνοψη
- Μέχρι 30 Ιουνίου θα πρέπει να έχουν καθαριστεί από ξερά χόρτα και κλαδιά όλα τα οικόπεδα εντός οικιστικού ιστού
- Οι υποχρεώσεις που επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες είναι πέρα από κάθε δυνατότητα συμμόρφωσης» δήλωσε για τα οικόπεδα σε δασικές εκτάσεις ο κ. Παραδιάς
Τρέχουν να προλάβουν τις προθεσμίες οι ιδιοκτήτες οικοπέδων πριν λήξει η προθεσμία της 30ης Ιουνίου προκειμένου να δηλώσουν τονκαθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας. «Συνεχώς καθαρίζονται αστικά, περιαστικά δάση, λόφοι και ότι είναι δημόσιο» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η Νατάσσα Κοσμοπούλου ενώ από την πλευρά του Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ αναφέρθηκε στις δυσκολίες του εγχειρήματος για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων σε δασικές εκτάσεις.
«Τα οικόπεδα θα μπούμε να τα καθαρίσουμε αμέσως μετά το τέλος της περιόδου, δηλαδή 30 Ιουνίου, αφού δόθηκε παράταση» δήλωσε στη ρεπόρτερ της εκπομπής, Μαίρη Σκανδάλη, η δήμαρχος Πεντέλης η οποία τόνισε ότι φέτος στο δήμο καθάρισαν και ρέματα που είναι σε οικιστικό ιστό.
Αναφορικά γιατί εξακολουθούν να προβαίνουν σε καθαρισμούς δημόσιων χώρων 32 ημέρες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου η κα Κοσμοπούλου απάντησε ότι για πολλά σημεία είναι η δεύτερη φορά που χρειάζεται να γίνει αυτό μετά το Μάιο λόγω βροχών».
Απαντώντας πότε οι δημοτικές υπηρεσίες επεμβαίνουν για καθαρισμό οικοπέδων που είναι γεμάτα αγριόχορτα η δήμαρχος Πεντέλης εξήγησε ότι μετά τις 30 Ιουνίου που λήγει η παράταση θα μπορεί να εισέλθει σε αυτά. «Μπαίνουμε και χρεώνουμε με 0,50 € και 0,30 €» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, όπως παρατήρησε, φέτος τα οικόπεδα είναι πιο καθαρά σε σχέση με άλλες χρονιές πιθανότατα λόγω της επιβολής προστίμων.
Για τον καθαρισμό των αστικών οικοπέδων, υποχρέωση που υπήρχε από παλιά αλλά και τη νέα υποχρέωση δήλωσης στην ψηφιακή πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς λέγοντας ότι είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες.
«Εαν αυτή η δήλωση δεν γίνει, αν αυτή η δήλωση είναι ανακριβής, υπάρχουν συνέπειες και συνέπειες μπορεί να υπάρξουν και στην περίπτωση αυτή που αναφέρθηκε ήδη, ότι δηλαδή κάποιος καθάρισε το οικόπεδο του και έβρεξε και ξαναβγήκαν και άλλα χορτάρια ή κάποιοι γείτονες, μη έχοντας πού να αποθέσουν τα δικά τους, κομμένα και, τα ξερά τα αποθέσουν στο δικό σου οικόπεδο, οπότε εκεί υπάρχει ο κίνδυνος να επιβληθούν άδικα πρόστιμα σε βάρος των πολιτών» σημείωσε.
Είναι έξω από τη δυνατότητα των πολιτών να συμμορφωθούν πλήρως
Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά τα μεγάλα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν όλοι όσοι έχουν ακίνητα μέσα σε δασικές περιοχές. «Οι υποχρεώσεις που επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες είναι πέρα από κάθε δυνατότητα συμμόρφωσης» Χαρακτηριστικά, όπως δήλωσε, πάρα πολλοί από αυτούς που έχουν παλιά σπίτια, θα πρέπει να τα γκρεμίσουν και να ξαναχτίσουν από την αρχή. «Είναι τόσες οι προϋποθέσεις που επιβάλλονται, Είναι αδύνατον να γίνουν, να υλοποιηθούν. Το κόστος είναι τεράστιο» σημείωσε.
Επιπρόσθετα, όπως τόνισε, στο θέμα αυτό επενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη κάνοντας λόγο για διατάξεις που άπτονται της ίδιας της προσβολής του δικαιώματος της ιδιοκτησίας που την προστατεύει το Σύνταγμα.
«Η αντικατάσταση των στεγών, η αντικατάσταση των κουφωμάτων, τα πυρίμαχα υλικά γύρω γύρω, οι μάντρες δύο μέτρα ύψους από άκαμπτα υλικά που σημαίνει μπετόν έχουν τεράστιο κόστος αδειοδότησης. Είναι έξω από τη δυνατότητα των πολιτών να συμμορφωθούν πλήρως» είπε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.
Ωστόσο, όπως είπε, ως πρόεδρος της ομοσπονδίας ιδιοκτητών «δεν θέλουμε δούμε σε καμία περίπτωση είναι επιβολή προστίμων, ειδικά σε πολίτες οι οποίοι αδυνατούν να συμμορφωθούν προς τέτοιες υποχρεώσεις» αναφερόμενος στους ιδιοκτήτες σπιτιών σε δασικές εκτάσεις και σε όλους όσοι μένουν μακριά από τα περιουσιακά τους στοιχεία και αδυνατούν να βρουν συνεργείο καθαρισμού.
«Άλλο το αστικό οικόπεδο όπου εκεί μπορεί καθένας να μπει, να το καθαρίσει, να βρει ένα συνεργείο και το δηλώνει. Και είναι άλλο το θέμα των δασικών ακινήτων, όπου εκεί χρειάζεται να βρεις μηχανικούς, να κάνεις μελέτες, να καταθέσεις σε μια πλατφόρμα που δεν έχει ανοίξει ακόμη και στη συνέχεια να προβείς σε τεράστιες δαπάνες για να βάλεις πυρίμαχα υλικά στα σπίτια σου» είπε χαρακτηριστικά.
Για τους ελέγχους που θα γίνουν μετά τη λήξη στις προθεσμίας μίλησε η δήμαρχος Πεντέλης προειδοποιώντας τους δημότες να μην αμελήσουν να το κάνουν γιατί «θα ελεγχθούν όλα τα οικόπεδα από την υπηρεσία πρασίνου». Και όπως αποκάλυψε στον δήμο Πεντέλης θα χρησιμοποιήσουν φέτος, για πρώτη φορά, drone, για να μπορούν να εντοπίσουν εγκαίρως μια εστία φωτιάς αλλά και περιοχές με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.
Πηγή: https://www.ertnews.gr/